передумови проголошення незалежності україни

Проголоше́ння незале́жності Украї́ни — шлях, що пройшов український народ від Декларації про державний суверенітет (16 липня) до проголошення незалежності держави, що отримала офіційну назву — Україна, проголошення Акту її незалежності (24 серпня), підтвердження цих законодавчих рішень на Всеукраїнському референдумі з обранням Президента України. Формування легітимного переходу всієї повноти влади денонсацією союзних угод про утворення СРСР (співзасновником якого була УРСР), пов'язаних розпадом СРСР.


Передумови проголошення незалежності України. Всеукраїнський референдум. ⇐ ПредыдущаяСтр 12 из 15Следующая ⇒. Саме в такій складній та неординарній ситуації активізувалася зовнішньополітична діяльність України. Уперше про своє бажання формувати власну стратегію відносин з іноземними державами та міждержавними організаціями Україна заявила в декларації про Державний суверенітет 16 липня 1990 року.


Обґрунтувати передумови проголошення незалежності України, охарактеризувати історичне значення референдуму 1 грудня 1991 р. ⇐ Предыдущая 23 24 252627 28 29 30 Следующая ⇒. Ідея проголошення незалежної держави в Україні відродилася у ході перебудови. Наприкінці 80-х років в Україні відбувається консолідація демократичних сил: у вересні 1989 р. члени Української Гельсінкської Спілки, “Товариства Лева”, “Зеленого світу” при підтримці київських письменників оголосили про утворення“Народного Руху Україниза перебудову” (з 1990 р. – Рух).


Проголошення незалежності України. Триденний путч, що розпочався у Москві 19 серпня 1991 р., був припинений демократичними силами. А вже 24 серпня 1991 р. позачергова сесія Верховної Ради УРСР конституційною більшістю голосів (346 народних депутатів) схвалила історичний документ - "Акт проголошення незалежності України". Проголошення України незалежною державою обумовило нагальну необхідність визначити правовий статус її населення. Він регулювався Конституцією, а також Законом "Про громадянство України" від 8 жовтня 1991 р. та прийнятими відповідно до них іншими законодавчими актами.


Формування передумов незалежності України. Створення Руху як масової громадсько-політичної організації знаменувало ліквідацію монополії КП України на політичну діяльність. В Україні почалося формування багатопартійності. Цей процес активізувався після лютневого (1990 р.) пленуму ЦК КПРС, який під тиском обставин погодився вилучити з Конституції СРСР горезвісну шосту статтю, що закріплювала керівну роль партії в радянському суспільстві. За короткий час про початок своєї діяльності заявили Українська національна партія (УНП), Демократична партія України (ДемПУ), Партія зелених України (ПЗУ), Соц.


Вибори до Верховної Ради України (ВРУ) 1990 p. Прийняття Декларації про державний суверенітет України. Спроба державного перевороту в СРСР і ставлення до нього різних суспільно-політичних сил. Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р. і Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року, вибори Президента України.


Здобуття україною незалежності: прийняття Верховною Радою декларації про державний суверенітет, акта проголошення незалежності україни, проведення референдуму та виборів президента україни. Наприкінці 1980-х рр. загострилося питання про зміну державного устрою СРСР. У 1988—1990 рр. державний суверенітет проголосили Естонія, Литва, Латвія, Азербайджан, Молдова, Росія («парад суверенітетів»).


Проголошення державної незалежності України 24 серпня 1991 року принципово по-новому поставило питання її державного, економічного та політичного розвитку. Йшлося про нову і, як засвідчив подальший розвиток подій, надзвичайно складну сторінку її багатовікової історії. Проголошення незалежності України та завдання створення самостійної Української держави закономірно висунули проблему розгортання державотворчих процесів. Народ України заявив, що будуватиме державу суверенну й самоврядну, незалежну та відкриту, демократичну і правову. Розв’язання цього завдання наштовхнулося на цілу низку дуже н.


Найбільший вибір готових шкільних презентацій! Проголошення незалежності України (варіант 2) — презентація з історії України на порталі GDZ4YOU — з нами вчитись дійсно легко, відчуй це! . Декларація про державний суверенітет (1990) 16 липня 1990 року Верховною Радою Української PCP була прийнята Деклара́ція про́ держа́вний сувереніте́т Украї́ни. Це була не перша декларація такого типу у СРСР. Перебуваючи під тиском суспільних настроїв, 16 липня 1990 XXVIII з'їзд КПУ прийняв резолюцію «Про державний суверенітет Української РСР». Оскільки більшість у Верховній Раді УРСР формально складали комуністи, того ж дня депутати Верховної Ради УРСР прийняли Декларацію на виконання резолюції з'їзду. Слайд #3.


Передумовою для перетворення України із союзної республіки на самостійну державу слугували прийняті того ж року закони «Про громадянство України» (від 8 жовтня) та «Про державний кордон» (7 листопада). Всеукраїнський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності України, що відбувся 1 грудня 1991 року, підтвердив бажання громадян жити у вільній, самостійній Україні. Акт дістав схвалення понад 90% громадян, які брали участь у референдумі. Того ж дня відбулися вибори Президента України.


Проголошення незалежності України. Дата і місце. 24 серпня 1991 р., місто Київ. Передумови події. 19 серпня 1991 р. з метою повернення суспільства до попередніх порядків було здійснено спробу державного заколоту. Його ініціатори (представники вищого державного керівництва СРСР) створили Державний комітет з надзвичайного стану (ДКНС), який узяв до рук владу в країні замість начебто хворого президента СРСР М. Горбачова.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз англ мова 9 клас 5 рік навчання кучма морська

шара чит 1.3

чертеж матрицы для обтяжки пуговиц