зміна в сільському господарстві в умовах непу

Нова́ економі́чна полі́тика (НЕП) — економічна політика, яка проводилася в Радянських республіках починаючи з 1921 року. Запроваджена весною 1921 року на X з'їзді РКП(б), змінивши політику «воєнного комунізму», що насаджувалася під час окупації більшовицьким режимом територій Російської Імперії. НЕП у сільському господарстві. Із звернення ВЦВК і РНК «До селянства РРФСР» 23 березня 1921 року . В умовах НЕПу, писав Ленін «державні підприємства перекладаються на так званий господарський розрахунок, тобто, по суті, в значній мірі на комерційні і капіталістичні початки».


Так розпочалася нова економічна політика (неп) в аграрному секторі економіки. Виробництво зерна зросло з 227 млн. пудів у 1921 р. до 1057 млн. пудів у 1926 р. (збір зерна у 1911-1914 р.р. становив близько 1084 млн. пудів), в 1925 р. обсяг сільськогосподарського виробництва досяг рівня 1914 р. Нагромадити необхідні для форсованої індустріалізації кошти умовах непу було неможливо; темпи зростання продуктивності праці в промисловості, а тим більше в сільському господарстві залишалися порівняно скромними. Закономірно виникало питання: де ж взяти гроші на індустріалізацію? Капіталістичні країни не мали намір інвестувати соціалістичний експеримент.


Важливим напрямом непу у сільському господарствi стало утвердження плюралістичного підходу до форм селянського землекористування -- колгосп (колективне господарство): комуна (заснована на повному усуспільненні матеріальних умов виробництва й побуту); артіль (створювалася шляхом усуспільнення основних матеріальних ресурсів і збереження особистого підсобного господарства), товариство зі спільного обробітку землі (ТОСОЗ). В умовах Непу, писав Ленін «державні підприємства перекладаються на так званий господарський розрахунок, тобто, по суті, в значній мірі на комерційні і капіталістичні початки».


Нова економічна політика (НЕП) - новий напрямок внутрішньої політики радянської держави, затверджений з'їздом РКП(б) у березні 1921 р. Це був тимчасовий відступ більшовиків від генеральної лінії партії. Суть НЕПу полягала у використані ринкових відносин і різних форм власності. Найсуттєвішою ознакою непу у сільському господарстві стало масове кооперативне будівництво. Кооперування у сільському господарстві проводилося поступово. В умовах встановлення тоталітарного режиму неп був приречений: нова економічна політика базувалася на двох несумісних елементах: - ринкових відносинах в економіці, плюралізмі форм власності та господарського укладу


Сутність нової економічної політики. Особливості переходу до НЕПу на Кубані. Перетворення села на Кубані. Труднощі відновлення сільського господарства. Зміст Введення Глава 1.Розвиток сільського господарства в період НЕПу 1.1.Сущность непу 1.2. Особливості переходу до НЕПу на Кубані Глава 2. Перетворення села на Кубані 2.1. Труднощі відновлення сільського господарства 2.2. У післявоєнний період країна відновлювала сільське господарство у важких умовах. У 1921 р. в Поволжі, на Південному Уралі і в деяких губерніях Україні врожай загинув від спіткала посухи. В екстреному порядку була створена Центральна комісія допомоги голодуючим під головуванням М. І. Калініна.


Неп у промисловості. Після березня 1921 р. інтереси сільського господарства вийшли на перший план. Доводилося відмовлятися од планів негайно почати широким фронтом виконання плану ГОЕЛРО. Для практичного втілення принципів непу у промисловості особливе значення мав "Наказ Ради Народних Комісарів про впровадження в життя начал нової економічної політики" від 9 серпня 1921 р. Передбачалося зосередити в руках держави управління великими підприємствами й передати в оренду дрібні, здійснити заходи щодо охорони інтересів трудящих на орендних та концесійних (орендованих іноземцями) підприємствах, залучити профспілки і широкі маси робітників до управління виробництвом.


Розглянуто структурні зміни у сільському господарстві України в умовах реформ. Висвітлено організаційно-правові форми господарювання, виявлено особливості використання земельних ресурсів. Дано аналіз структурної трансформації основних галузей сільського господарства.


—Позитивні підсумки непу. Удалося відновити народне господарство й навіть перевершити. —довоєнний рівень за рахунок внутрішніх резервів. —Відродилося сільське господарство, що дозволило нагодувати населення країни. —Національний прибуток збільшився на 18 % у рік і до 1928 р. —на 10 % в перерахунку на душу населення, що перевищило рівень 1913 р. —Зростання промислової продукції становило 30 % щорічно, що свідчило про швидке зростання продуктивності праці. —Національна валюта країни стала міцною й стабільною. —Швидко зростав матеріальний добробут населення. Негативні підсумки непу. —Мав місце не.


Стан сучасного сільського господарства знову і знову змушує науковців і фахівців-аграрників звертатися до вітчизняного досвіду розвитку селянських господарств у пошуках позитивного досвіду. За роки непу завдяки заходам радянської влади, в умовах розвитку ринкових відносин, відбувся і перерозподіл угрупування селянських господарств за польовою засівною площею. За 12 років (з 1917 до 1929 рр.) майже у 7 разів зменшилась кількість безпосівних господарств, у 5 разів – господарств із посівом до 1 десятини, значно зменшився відсоток господарств з польовою засівною площею від 9,01 і більше десятин. 6. Соціалістичне будівництво в сільському господарстві. Цифрові матеріали до доповіді В. Я. Чубаря та.


На селі ж сутність непу становила перехід від продрозкладки до продподатку, відміна продовольчої диктатури та дозвіл вільної торгівлі. 2. Неп на селі, суперечності впровадження. Голод 1921 - 1923 рр.Проте в українське село неп прийшов із запізненням. Продуктивні сили села були підірвані громадянською війною та політикою воєнного комунізму. У сільському господарстві пріоритет віддавався поширенню форм колективного господарювання на селі. Тим більше, що на 1928 – 1929 рр. неп на селі фактично згортається. Причиною цього стала хлібозаготівельна криза 1927 – 1928 рр. (державні ціни на зерно не задовольняли селян). Подібна криза була у 1925 – 1926 рр., але тоді її подолали економічними заходами.


Особливості нової економічної політики в Україні. Народне господарство України в умовах НЕПу. У сільському господарстві неп передбачав цілу систему заходів, серед яких найголовнішою була заміна 0 0дрозверстки продподатком. Розмір продподатку визначався напередодні посівної й був вдвічі меншим, НІ)ІС розмір продрозверстки, передбаченої на 1921 р. Селянам дозволялося продавати надлишок продукції а ринку, організовуватися в кооперативи, а також орендувати землю та використовувати найману працю.


Досягнення НЕПу. · НЕП сприяла активізації економічної діяльності населення · Відновлено грошовий обіг. · Зросли обсяги товарної продукції · Скасовано картки · На довоєнний рівень виробництва продукції вийшло сільське господарство. Подолано голод. · Відновлено промисловість (вугільна, металургійна, машинобудівна, харчова, легка, електроенергетика). Почали працювати майже всі шахти Донбасу. Донбас дав в 1925 р. 78% довоєнного рівня видобутку вугілля · Пожвавилися торгівельні зв'язки між містом і селом. · Почала виконуватися енергетична частина плану ГОЕЛРО. · Зріс матеріальний рівень життя.


Основні заходи НЕПу: Сільське господарство – зміна продрозкладки продподатком; селянам надано право продавати частину продукції держави за низькими цінами, а решту – продавати на ринку; відновлення приватної, орендної, кооперативної форми власності; промисловість – денаціоналізація(приватизація середніх і дрібних підприємств); запровадження госпродрозрахунку; розвиток державного, кооперативного, приватного секторів виробництва. В умовах економічного спаду сталінське керівництво вдавалося до штучного демонстрування робітничого ентузіазму. На одній із шахт в ніч на 31 серпня 1935 р. О. Стаханов, застосувавши передові методи праці, виконав за зміну 14,5 норми.


Яких видів мистецтва за НЕПу стосуються об'єднання з назвами: «Плуг», «Гарт»! ВАПЛІТЕ? Яка з подій відбулася за часів першої війни радянської Росії проти УНР (грудень 1917 - травень 1918 рр.)? АПроголошення Третього Універсалу УЦР. Б Проведення Першого Всеукраїнського військового з'їзду. В Проведення Першого з'їзду Рад у Харкові. Г Збройний виступ самостійників. 30. У чому суть та значення Другого Універсалу Української Центральної Ради (УЦР)? 1 Уперше в історії України XX ст. було утворено державне утворення під назвою УНР. 2 Закріплено за українською мовою статус державної, ух.


Швидкими темпами розвивалося сільське господарство, зростала його продуктивність. У 1927 р. оброблялося на 10 % землі більше, ніж у 1913 р. Якщо у 1921 р. виробництво зерна становило 227 млн. пудів, то у 1926 р. – 1057 млн. пудів. Майже подвоїлось виробництво промислової продукції. Усе народне господарство в 1926–1928 рр. досягло довоєнного рівня, а по деяких показниках і перевищило його. Значно активізувалась підприємницька діяльність, торгівля і фінанси. Однак у 1928 р., як і можна було передбачати, НЕП закінчила свою недовгу історію. Радянсько-більшовицька влада поверталася до адміністративно-командних методів керівництва й управління.


Найсуттєвішою ознакою непу у сільському господарстві стало масове кооперативне будівництво. Кооперування у сільському господарстві проводилося поступово. Неп зумовив суттєві зміни і в промисловості. Контролюючи важку промисловість, держава передала в оренду організаціям (кооперативам, артілям та ін.), а також приватним особам дрібні підприємства. В Україні 1921 р. в оренду було здано 5200 таких підприємств, тобто майже половину наявного фонду. Поставлена в умови непу, державна промисловість активно переходила на ринкові відносини. Проте здійснений різкий поворот так і лишився незавершеним: госпрозрахунок фактично не поширювався на підприємства, що входили до складу трестів.


Економічні перетворення в сільському господарстві та промисловості. Міжнародна торгівля в світовому господарстві. Особливо це стосувалося «середняків» та «бідноти». ця криза стала формальною причиною припинення дії НЕПу на селі та початку колективізації — чорної сторінки історії України. Отже, до 1925 року стало ясно, що народне господарство прийшло до протиріччя: подальшому просуванню до ринку заважали політичні і ідеологічні чинники, страх «переродження» влади; поверненню до військово-комуністичного типа господарства заважали спогади про селянську війну 1920 років і масовому голоді, страх антирадянських виступів. Все це вело до різноголосся в політичних оцінках ситуації. М. І. Бухарін.


рше, в умовах економічної блокади вона забезпечувала функціонування всього народногосподарського комплексу країни, по-друге, була основою створення обороноздатності держави, по-третє, була економічною опорою радянської влади. Введення непу в Радянській Росії проходило в надзвичайних політичних і економічних умовах. p> Засуха 1921 р. в хліборобних районах України, Кавказу, Криму, Приуралля і Повольжья призвела до масового голоду, від якого померло 5 млн. чоловік. Нелегко доводилося і в місті, де робітник отримував у день 225 г хліба, 7 г м'яса або риби, 10 г цукру. 1.2. Особливості переходу до НЕПу на Кубані. Громадянська війна грунтовно підірвала сільське господарство Кубані.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз англ мова 9 клас 5 рік навчання кучма морська

шара чит 1.3

сила тёмная обратная сторона сказки прохождение читать