чи є в колективному договорі питання охорони праці жінок

Колективний договір – це письмова нормативна угода між власником або уповноваженим ним органом і трудовим колективом, від імені якого виступає профспілковий комітет чи інший уповноважений трудовим колективом орган. Цією угодою визначаються взаємні зобов’язання сторін у галузі трудових і соціально-економічних відносин. За правовим значенням колективні договори можуть бути двох видів: 1) колективний договір підприємства, установи, організації; 2) колективний договір структурного підрозділу підприємства в межах його компетенції.


Висока оцінка значення колективного договору (угоди) у вирішенні нагальних проблем охорони праці справедлива лише за умов, коли відповідні двосторонні зобов'язання опрацьовані якісно, з урахуванням усіх положень чинного законодавства. Тому особливу увагу слід звернути на формування на належному рівні розділу «Охорона праці» колективного договору (угоди). Укладенню колективного договору (угоди), як відомо, повинні передувати колективні переговори, які розпочинаються сторонами за три місяці до закінчення терміну дії попередньої угоди.


Регулювання питань охорони праці в колективному договорі. Згідно зі ст. 20 Закону про охорону праці у колективному договорі, угоді сторони передбачають забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні, не . джерела фінансування зазначених заходів. Перелік питань, які необхідно включити в цей розділ колективного договору, досить великий і може залежати від виду діяльності підприємства та інших умов. Наприклад, у колективному договорі може передбачатися забезпечення працівників спецодягом, спецхарчуванням та інше. Виплати працівникам, які можуть включатися до складу витрат платниками податку на прибуток.


У колективному договорі, угоді сторони передбачають забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, їх обов'язки, а також комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам, визначають обсяги та джерела фінансування зазначених заходів.


За реальних умов колективний договір лише тоді набуває особливого значення у вирішенні нагальних проблем охорони праці, коли відповідні двосторонні зобов’язання розроблені якісно, на високому професійному рівні, з урахуванням усіх вимог чинного законодавства. Необхідно домогтися, щоб заходи, які запропоновано включити до колективного договору за підсумками колективних переговорів, були всебічно обгрунтованими і реальними, адже після підписання документу вони стають зобов’язаннями, що підлягають обов’язковому виконанню на підприємстві рівнозначно з нормами законів або інших нормативно-правових .


Охорона праці жінок є важливим інститутом трудового права, котрий диференціює цілий комплекс правових норм у регулюванні взаємовідносин працівників — жінок з роботодавцем з додержанням специфіки жіночої праці. Відповідно до ст. 174 КЗпП України забороняється застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню). Не дозволяється використання праці жінок на підземних роботах у гірничодобувній промисловості та на будівни.


Охорона праці в колективних договорах. Нормативні акти з питань трудового законодавства та законодавства з охорони праці, прийняті на федеральному рівні, конкретизують, доповнюють в локальних нормативних актах, прийнятих на рівні підприємств. До таких актів відносять колективний договір, угоду з охорони праці, трудовий договір, правила внутрішнього трудового розпорядку, стандарти підприємств, окремі накази з охорони праці, що видаються роботодавцем, та ін. Колективний договір - правовий акт, що регулює соціально-трудові відносини в організації, укладається працівниками і роботодавцем в особі ї.


Обмеження щодо використання праці жінок. Законодавство України забороняє залучати жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них норми (ч.2 ст. 174 КЗпП, ст. 10 Закону «Про охорону праці»). Граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками встановлені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.12.93 № 241. Згідно з вищевказаним наказом встановлено такі норми: - підіймання і переміщення вантажів при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину) – 10 кілограм . Порядок надання таких пільг і гарантій установлюється колективним договором підприємства. Особливості надання відпусток.


Колективний договір (угода) укладається на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов'язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин та узгодження інтересів працівників, робітників або уповноважених ними сторін. Вимогами Законів України "Про охорону праці" та "Про колективні договори і угоди" передбачено, що здійснення комплексних заходів щодо організації безпечних і нешкідливих умов праці, визначення обов'язків сторін, а також реалізація працівниками своїх прав і соціальних гарантій на охорону праці забезпечуються, на.


МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо змісту розділу "Охорона праці" колективного договору. Власник або уповноважений ним орган (далі – власник) зобов'язується. 1.6. організовує проведення аудиту охорони праці, лабораторних досліджень умов праці, оцінку технічного стану виробничого обладнання та устаткування, атестації робочих місць за умовами праці в порядку і строки, що визначаються законодавством, та за їх підсумками вживає заходів до усунення небезпечних і шкідливих для здоров'я виробничих факторів


Колективний договір включає розділ "Поліпшення стану і охорони праці", який складається з таких підрозділів: обов’язки адміністрації; обов’язки профспілкового комітету;взаємні обов’язки адміністрації і профспілкового комітету. Адміністрація бере на себе обов’язки в намічені строки забезпечити розробку і виконання комплексного плану й щорічних угод з охорони праці, зробити аналіз причин виробничого травматизму й захворювань, підвести підсумки виконання комплексних планів за минулий рік і прийняття рішення про переведення конкретних заходів запобігання травмам і захворюванням, провести.


10. Охорона праці жінок і неповнолітніх. Складовими охорони праці є законодавство про працю. Трудове законодавство з питань охорони праці являє собою сукупність (звід) законодавчих актів, що регулюють: 1. трудові відносини на виробництві; 2. режим праці та відпочинку; 3. відповідальність за порушення законодавства з питань охорони праці та безпечного виконання робіт; 4. соціальний захист робітників . Право на працю реалізується укладанням трудового договору. Права працівників при укладанні трудових договорів щодо охорони праці. У законодавчих та нормативно-правових актах закладені гарантії прав громадян на охорону праці. Це стосується передусім трудового договору.


Нормативно-правові акти з охорони праці мають на меті забезпечити захист організму працюючих від фізичних травм і впливу технічних засобів, що використовуються в процесі праці. У них визначаються правила безпечного ведення робіт, належного устаткування машин, верстатів тощо. Нормативно-правові акти з охорони праці - це правила, норми, регламенти, положення, стандарти, інструкції та інші документи, обов'язкові для виконання. Відповідно до ст. 20 Закону України "Про охорону праці" у колективному договорі (угоді) сторони передбачають.


Регулювання охорони праці у колективному договорі, угоді. У колективному договорі, угоді сторони передбачають забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, їх обов'язки, а також комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам, визначають обсяги та джерела фінансування зазначених заходів.


Колективний договір – двосторонній договір між адміністрацією Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя в особі ректора професора Яснія Петра Володимировича, який діє на підставі Статуту університету, з одного боку та голови профкому Жаровського Олега Степановича, який виступає від імені колективу працівників університету, з іншого боку і мають відповідні повноваження. Укладений Колективний договір є нормативним актом, його норми і положення є обов’язковими для керівництва університету та всіх працівників. РОЗДІЛ 1. Загальні положення та загальні обов’язки сторін. Розглядати питання охорони праці на засіданнях вченої ради та ректорату.


Як ви напевно вже зрозуміли, охорона праці на підприємстві — питання неабияке. А тому організована вона має бути належним чином. Як це зробити? . Відповідно до ст. 20 Закону про охорону праці в колективному договорі сторони передбачають: 1) соціальні гарантії працівникам у галузі ОП на рівні не нижче визначеного законодавством; 2) обов’язки роботодавця і працівників з ОП . — праці жінок, неповнолітніх та інвалідів; — забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям, іншими ЗІЗ, мийними і знешкоджувальними засобами, організації питного режиму; — проведення навчання, інструктажів та перевірки знань працівників з ОП


Окрім комплексних заходів з питань охорони праці до колективного договору повинні бути додані такі основні додатки у вигляді Переліку професій і посад: - яким призначаються пенсії на пільгових умовах згідно Списків №1 та №2; - яким призначаються надбавки і доплати до посадового окладу; - яким надається право на додаткову оплачу вальну відпустку понад норм, визначених законодавством, у зв’язку із шкідливими і важкими умова. праці; - яким надається право на скорочену тривалість робочого тижня понад норм, визначених законодавством, у зв’язку із.


Колективний договір. Розділ і загальні положення. 1.1. Колективний договір укладено в _р. З метою конкретизації питань оплати і матеріального стимулювання працівників на підприємстві може бути розроблено та затверджено Положення про оплату праці, яке повинно включати: 1) Порядок формування та використання фонду оплати праці . – додержуватися законодавства про охорону праці, а саме надавати жінкам, які мають дітей дошкільного віку додаткові пільги у вигляді надання чергової відпустки в літній час, а також в період зимніх канікул та на початку учбового року для матерів, які мають дітей першокласників. – слідкувати за умови праці для вагітних жінок.


6.10. Забезпечити охорону праці жінок відповідно до чинного законодавства.: 6.10.1. Не допускати вагітних жінок до виконання всіх робіт, пов'язаних з використанням комп ютерної техніки. 6.10.2. Щорічно проводити профілактичні медогляди всіх працюючих жінок гінекологом з необхідними бактеріоскопічним та цитологічним обстеженнями. 6.22. Проводити виплати вихідної допомоги в розмірі тримісячного середнього заробітку у випадку розірвання трудового договору з ініціативи працівника, якщо адміністрація не виконує законодавства про охорону працю, умови колективного договору з цих питань. 6.23. Забезпечити диспансеризацію часто і тривало хворіючих, їх протирецидивне лікування.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз англ мова 9 клас 5 рік навчання кучма морська

шара чит 1.3

чертеж матрицы для обтяжки пуговиц