література другої світової війни

У Другій світовій війні і уряду, і народи країн антигітлерівської коаліції мали ясну позитивну мету: вони боролися проти фашизму. Тому література про цю війну мала, в першу чергу, антифашистську спрямованість, патріотичний пафос. Проте не менш вагомими тут є протест проти самої сутності війни як насильства над людиною, проти війни, яка знищує в людині людське і перетворює її на потвору з психологією тварин. Саме такий підхід у зображенні війни спостерігаємо у творах Г. Белля, В. Викова, Я. Івашкевича, В. Некрасова. Війна у творах німецького письменника Геріха Белля — це війна переможених. Він .


З перших днів війни сотні письменників і журналістів пішли на фронт, щоб зброєю слова, гвинтівкою й гранатою відстоювати здобутки соціалізму. З 22 червня 1941 року не було жодного номера київських газет та журналів, в яких би не друкувалися вірші, нариси, статті, пісні про мужніх захисників Вітчизни, народних месників, трудівників тилу. Доповідь «Українська радянська література в дні визволення України» виголосив М. Рильський. Пленум підбив підсумки роботи українських майстрів слова в «годину гніву», продемонстрував згуртованість та ідейну міць письменницької організації України. Головою СРПУ був обраний М. Рильський.


ТВОРИ В ПЕРІОД ВІЙНИ Важким випробуванням для українського народу стала Друга світова війна. Особливості культурних процесів воєнних років повністю диктувалися екстремальними умовами часу. На службу фронту була поставлена наука. Вірші, статті українських літераторів на захист Вітчизни зявилися в газетах вже в перші дні війни. Це такі твори, як «Ми йдемо на бій» П. Тичини, «Клятва» М. Бажана, вірші Л. Первомайського. УКРАЇНСЬКІ ПИСЬМЕННИКИ В ПЕРІОД ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ Мій край клекоче у пожарі… Чи ж можу буть байдужим я? Сталева каска, очі, очі карі – Такою, пісне, - презентация.


Друга світова війна стала тяжким випробуванням для нашого народу. Військові події забрали мільйони людських життів, були знищені цінні пам'ятки культури, розграбовані музейні та приватні колекції. Одним з визнаних майстрів поетичного слова України другої половини XX ст. є Б.Олійник (1935 р. н.), що розмірковує у своїх творах про проблеми поколінь, історичну пам'ять та місце людини в житті ("Урок"), поетизує простих трудівників ("Дядько Яків", "Формула", "Про хоробрість"). Творчість Б.Олійника не оминула типова для радянського часу політизація та пропагандистський стиль ("Кредо", "Мавзолей Володимира Леніна"). Українська література XX ст. завжди дослухалася до суспільних проблем свого часу.


(Погляд з іншого боку). Огляд літератури. Війна - це вбивство одних людей іншими. Це трагедія. Ю. Пересильд. Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття, була найжорстокішою і найстрашнішою в історії людства. У пам’яті тих, кому судилося через неї пройти, назавжди залишився той важкий час. Про феномен війни українськими письменниками сказано і написано дуже багато. Вся історія нашого народу пов’язана з постійною загрозою іноземного вторгнення, з необхідністю відстоювання своєї свободи і незалежності. Всі ми, звичайно, читали б.


Друга світова війна в літературі. Завантажити презентацію. Презентація по слайдам: Слайд 1. Друга світова війна у дзеркалі літератури. Слайд 2. Г. Белль 1917 - 1985 рр.


Вступ Друга Світова Війна стала величезною загрозою для культури України. Було знищено надзвичайно багато її цінних пам'яток, розграбовано музейні та приватні колекції, тисячі музейних експонатів були вивезені за кордон і не повернуті після закінчення війни. У роки війни понад ЗО українських вузів працювали в евакуації. У лютому 1942 р. поновив роботу у Кзил-Орді (Казахстан) університет, що утворився з об'єднаних в один Київського та Харківського університетів, Одеський перебував у Байрам-Алі (Туркменія), Харківський хіміко-технологічний — у Чугчику (Узбекистан), Київський індустріальний — у Ташкенті, Миколаївський суднобудівний — у Пржевальську.


Конспект семінарського заняття з вивчення життя і творчості К.І.Галчинського, А.Маргул – Шпербера, С.Гудзенка, у якому розкривається майстерність поетів у зображенні жорстокості й трагічності війни; а також визначаються провідні мотиви творів; розвиваються вміння виразного читання поезій; виховується почуття любові до людей, до своєї країни, повага до історичного минулого; формується власна громадянська позиція.. Конспект на урок Зарубіжна література скачати.


Друга світова війна – це важке випробування, яке випало на долю людства. Література того часу не могла залишатися осторонь від цієї події. Старовинний вислів стверджує: «Коли говорять гармати, замовкають музи». Ні! . Характерною особливістю лірики Другої світової війни є своєрідна «приземленість» ліричного героя, який на фоні батальних і побутових подробиць стає доступним і зрозумілим кожному, що, однак, не заважає поетам передавати усю грандіозність подій і красу народного подвигу. Саме з цієї «приземленості» випливає ще одна визначна риса поезії тих років – надзвичайна душевна близькість між поетом і читачами, майже фізично відчутний контакт їхніх душ і сердець.


Темі війни присвячений і . роман «Прапороносці» О. Гончара, який вийшов за декілька років після завершення Другої Світової. Якщо уважно вчитатися, то війна українськими письменниками зображена у двох планах: перший — прославлення героїзму українського (тоді — радянського ) народу, романтизація і частково ідеалізація рис, які оголила війна — безстрашність, патріотизм, героїзм, дружба, згуртованість; другий — змалювання правди про війну: причини початку війни, сталінська політика, помилки у війні, недоліки і прорахунки. Звичайно, найтиповішими творами радянських часів про війну були "Промет.


Участь українських письменників у Другій світовій війні. Активізація патріотичної тематики, героїчного пафосу, посилення філософічності літератури. Засилля соцреалізму в мистецтві повоєнного періоду. Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу. Міні-лекція, опрацювання таблиці. Початок війни, необхідність боротися із загарбниками згуртувала національні сили, піднесла патріотичний дух. Частина письменників добровільно пішла на фронт; мужньо воювали на фронтах та в партизанських загонах, отримували важкі поранення, мали бойові нагороди, деякі пройшли шлях від рядового до офіцера — О. Гончар, М. Стельмах, Г. Тютюнник, Ю. Збанацький та ін.


Повною мірою у роки другої світової війни реалізм домінує в культурі слов'янських народів. Велику реалістичну болгарську літературу представляють письменники Л. Стоянова, Г. Караславова, С. Даскалова, К. Григорова, Г. Стаматова та ін. їх творчість присвячена життю простого народу, боротьбі проти зла, темноти, будь-якого гніту.

.

Великий загін молодих письменників-реалістів входить у літературу Югославії.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз англ мова 9 клас 5 рік навчання кучма морська

шара чит 1.3

сила тёмная обратная сторона сказки прохождение читать